top of page

Curs Radio GMDSS-LRC

Icom.png

Cursul

trebuie parcurs în vederea obținerii Certificatului general de operator pentru ambarcațiuni de agrement  Serviciul Mobil Maritim  și Serviciul Mobil Maritim prin Satelit GMDSS – LRC (Global Maritime Distress and Safety System – Long Range Certificate).

Certificatul este emis de ANCOM și este valabil pentru conducătorii de ambarcațiuni

de agrement clasele A, B, C și D și este valabil pentru o perioadă de 5 ani.

Certificatul este necesar în cazul în care navigați pe apele costiere românești sau ale altui stat, în limita a 6 Mm (Clasa C), în limita a 24 Mm (Clasa B) sau în marea liberă (Clasa A). Certificatul aparține persoanei și nu ambarcațiunii.

El poate fi folosit când vă deplasați cu ambarcațiunea proprie, când însoțiți pe cineva sau atunci când închiriați o ambarcațiune, cu motor sau cu vele. În orice caz, Certificatul este solicitat de Poliția de Frontieră și/sau de ANR la ieșirea din țară la bordul ambarcațiunii.

În statele riverane, inclusiv în cele membre UE, închirierea ambarcațiunilor este condiționată de prezentarea Certificatului de operator de radiocomunicații GMDSS – LRC.

Cursul LRC asigură dobândirea de cunoștințe, metode și deprinderi de bune practici pentru îndeplinirea standardelor în conformitate cu reglementările ANCOM privind comunicațiile maritime.

Durata

Cursul durează 8 ore și se desfășoară pe parcursul a două zile consecutive, de regulă joi și vineri; are un modul de pregătire teoretică și unul de pregătire practică pentru fixarea cunoștințelor în utilizarea echipamentelor radio GMDSS și radiotelefonie. Pentru partea teoretică, fiecare cursant va primi un suport de curs.

Examenul

Pentru obținerea Certificatului se susține un examen la sediul Școlii de Navigație Danube Boating. Examenul presupune rezolvarea corectă a unui test grilă și a probei practice.

GMDSS
ic 35.jfif
download.jfif

Pentru parcurgerea cursului sunt necesare cunoștințe minime de limba engleză.

Abilitatea de a utiliza limba engleză, atât scris cât şi vorbit, este obligatorie pentru desfăşurarea comunicaţiilor referitoare la siguranţa vieţii umane pe mare. Comunicarea este specifică, într-un limbaj consacrat pe bază de fraze standard.

Frazele standard de comunicare în navigație (SMCP Standard Marine Communication Phrases) sunt un set de expresii cheie, în limba engleză (care este limba recunoscută și folosită la nivel internațional pe mare), susținute de comunitatea internațională pentru utilizare pe mare și dezvoltate de Organizația Maritimă Internațională (OMI).

În principal, acestea sunt: 1) fraze de comunicare externe - comunicare navă la navă și navă la uscat și 2) fraze de comunicare la bord - comunicare în interiorul navei.

SMCP a fost adoptat de a 22-a Adunare a OMI în noiembrie 2001, printr-o rezoluție care a promovat, de asemenea, circulația largă a SMCP către toți utilizatorii potențiali și toate autoritățile maritime. SMCP include fraze care au fost dezvoltate pentru a acoperi cele mai importante și frecvente situații legate de siguranța navigației, de la uscat la navă (și invers), de la navă la navă și la bord. Scopul este de a reduce problema barierelor lingvistice pe mare și de a evita neînțelegerile care pot provoca accidente sau chiar catastrofe.

Danube Boating

Fiecare cursant va primi gratuit o aplicație care poate fi descărcată pe telefon sau pe tabletă și care va fi folosită atât pe durata cursului cât și, ulterior, pentru a exersa ori de câte ori va considera necesar pentru fixarea cunoștințelor dobândite la activitatea practică de GMDSS – LRC.

Taxe cursuri

20% discount pentru cursanții Danube Boating

Curs GMDSS LRC - 150 Euro

bottom of page